Ogiltig skolfrånvaro är enligt forskning förknippat med sämre skolprestationer, en rad riskbeteenden och olika former av psykisk ohälsa. Orsakerna till varför elever är frånvarande från skolan varierar, vilket gör att lösningarna kan behöva individanpassas. Skolan bör dock vara konsekvent i hur man registrerar, hanterar och stödjer elever som är frånvarande. En tydlig handlingsplan för detta bör finnas, där lösningarna utformas i nära samarbete med elevhälsan och barnens föräldrar eller vårdnadshavare.
Handlingsplanen bör inkludera följande fem steg
- Då en elev är frånvarande från en lektion eller annan obligatorisk aktivitet, utan giltig anledning, ska detta registreras i en databas av skolans personal samma dag.
- Personalen informerar elevens föräldrar/vårdnadshavare om frånvaron samma dag som den sker, till exempel via telefonsamtal, sms eller mejl.
- Om frånvaron är återkommande ska detta följas upp genom samtal mellan eleven och elevhälsan. Målet med detta samtal är att utreda orsakerna bakom frånvaron. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid eventuell psykisk ohälsa och/eller påfrestningar i elevens familje- och levnadssituation.
- Elevhälsan ska utifrån detta samtal ta beslut om:
a) hur den fortsatta kontakten med barnets vårdnadshavare bör se ut.
b) eventuella specialpedagogiska resurser bör sättas in
c) eleven har behov av regelbunden kontakt med elevhälsan eller av myndighetsstöd (till exempel socialtjänst).
- Regelbundna mätningar av frånvaron på skolan ska göras med hjälp av frånvaroregistret, och rutinerna följas upp för att säkerställa att de följs.
Användbart material
Forskningsinstitutet Ifous har på uppdrag av Uppdrag Psykisk Hälsa i Stockholms län tagit fram rapporten:
Att utreda närvaroproblem i skolan (pdf, uppdragpsykiskhalsa.se).
Uppdrag Psykisk Hälsa i Stockholms län är namnet på det regionala arbetet kring psykisk hälsa som är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Rapporten innehåller bland annat en sammanfattning av forskning på området samt vägledning och verktyg för att kartlägga, utreda och följa upp frånvaro i skolan.
Uppdrag Psykisk Hälsa i Stockholms län har även tagit fram en forskningsöversikt som ger underlag och stöd för verksamheter att samverka och samordna insatser vid närvaroproblem.
Samverkan och samordnat stöd vid närvaroproblem i förskola och skola (pdf, uppdragpsykiskhalsa.se) Den kan med fördel läsas och användas som påbyggnad till den tidigare nämnda forskningsöversikten (Att utreda närvaroproblem i skolan), men kan också användas fristående.
Vad säger forskningen?
- Ogiltig skolfrånvaro är förknippat med sämre skolprestationer, en rad riskbeteenden och olika former av psykisk ohälsa.
- Skolan kan dock arbeta systematiskt och förebyggande genom att ha ett tydligt system för hur problematisk frånvaro ska hanteras, vilket beskrivs i handlingsplanen ovan
- I de studier som undersökt insatser för att minska problematisk frånvaro är de vetenskapliga metoderna i många fall bristfälliga. De flesta av dem är internationella och det är oklart hur väl denna forskning speglar svenska förhållanden. Därmed är det svårt att dra bestämda slutsatser om vad som fungerar.
- Dock visar majoriteten av utförda studier att de flesta typer av insatser har positiva effekter, vilket understryker att det är både viktigt och lönsamt att genomföra insatser mot problematisk skolfrånvaro.
Referenslista (pdf)
Till insatsens topp