Elevhälsoportalens seminarier

Elevhälsoportalen arrangerar varje termin workshops, seminarier eller webbinarier med olika hälsofrämjande teman. Här hittar du information om och anmälningsformulär till kommande seminarier samt material från tidigare tillfällen. Vi har även samlat andra organisationers seminarier till höger på sidan.

 

Kommande seminarier och workshops

 

Digital workshop om elevhälsodata

När: 21 oktober 2021, kl. 08.30 – 16.00
Var: Digitalt, via Teams
För vem: Skolor i Stockholms län

Har din skola (i Stockholms län) mottagit Elevhälsoportalens rapport med aggregerade elevhälsodata för läsår 2019/2020? Då vill vi gärna hjälpa er att få så stor nytta av rapporten som möjligt.

Vi vet att ni har begränsat med tid och har vill därför bjuda in till en kostnadsfri digital heldags-workshop då vi hjälper er att tolka data i rapporten och använda insikterna om elevernas hälsoläge till att prioritera och planera era hälsofrämjande insatser på skolan.

När dagen är klar kommer ni att:

  • Veta hur era elever mår inom olika hälsoområden
  • Ha bättre insikt kring ert nuvarande hälsofrämjande arbete
  • Ha en samsyn om vilka områden och hälsofrämjande insatser som bör prioriteras
  • Ha färdiga handlingsplaner med evidensbaserade insatser, redo att sättas i verket


Våra hälsoområdesexperter kommer att finnas på plats, vilket innebär att varje skola har möjlighet att få expertrådgivning och guidning utifrån sin aktuella situation.

Denna dag arrangeras för dig som rektor med en egen utvald arbetsgrupp på 1–3 personer från skolans övriga personal. För att dagen ska bli så effektiv som möjligt, rekommenderar vi att denna grupp inkluderar de som är aktivt involverade i skolans elevhälsoarbete.

Under dagen kommer ni dels arbeta i er arbetsgrupp, dels dela insikter och slutsatser med övriga deltagande skolor.

Observera att antal platser är begränsat. Först till kvarn gäller. Anmäl er via formuläret senast den 11 oktober.

Anmälan till workshop 21 oktober

 

Utbildning på plats av våra allergiexperter

När: Under höstterminen när det passar er.
Var: På er skola (inom Stockholms län)

Att ha elever med allergier i skolan kan innebära en del anpassningar i skolmiljön. Som personal är det viktigt att ha kunskap om hur barn med allergier kan tas om hand i skolan. Det är också viktigt att ha kunskap om hur allergiska reaktioner hanteras, så att alla kring barnet känner sig trygga.

Nu erbjuder Elevhälsoportalen därför skolor i Stockholms län ett kostnadsfritt besök av våra allergiexperter från Centrum för arbets- och miljömedicin som utbildar personalen i hantering av allergier och om allergiförebyggande arbete inom er verksamhet.

Besöket och utbildningen tar ca en till två timmar, anpassat efter era önskemål och behov. 

Intresseanmälan för allergiutbildning på er skola/förskola

Hör gärna av er till Alexandra Lövquist om ni har frågor eller funderingar.

Kontaktperson: 
Alexandra Lövquist 
Mailbarnallergi.slso@sll.se 
Tel: 070-384 10 50                                   

Ansvarig för projektet:
Marina Jonsson 
Mailmarina.jonsson@sll.se 
Tel: 08-123 372 62 

 

Material från tidigare seminarier

28 april 2021 Webbinarium om distansundervisning

Den 28 april 2021 höll Elevhälsoportalen ett webbinarium om distansundervisning under covid-19-pandemin. Webbinariet spelades in och nedan kan du ta del av inspelning samt material.

Lotta Borg Skoglund är överläkare och specialist i allmänmedicin och psykiatri vid SMART Psykiatri, lektor vid Uppsala universitet och forskare på Karolinska institutet. Lisa Berlin Thorell är docent i psykologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Här kan du se och ladda ner presentationen från webbinariet: Distansundervisning under covid-19-pandemin (pdf)25 mars 2021 Webbinarium om Sexualitet och relationer

Under vårt webbinarium, 25 mars 2021, med tema sexualitet och relationer presenterade vår hälsoområdesexpert, Jennifer Stoor, de evidensbaserade insatserna som föreslås i hälsoområdet. RFSU deltog också och bidrog med konkreta verktyg som skolpersonal kan ha nytta av vid införandet av insatserna. Nedan har vi samlat länkar till de material som presenterades samt Jennifers och RFSUs presentationer.

Länkar till material från webbinariet

Elevhälsoportalens hälsoområde Sexualitet och relationer

RFSU: Sex, kropp och hälsa på olika språk

RFSUs Metodbank

RFSUs filmmaterialet "Vill du?"

Material i samband med RFSU:s årliga kampanjvecka