Ergonomi i skolan idag
Hur skolor arbetar med ergonomi varierar stort. Det kan till exempel handla om att ha tillgång till justerbara möbler och kunna anpassa dem efter barnens individuella storlek. Det kan också handla om hur man strukturerar datorarbetet, genom att ha tillgång till extern datorutrustning såsom separat tangentbord och skärm vid användning av laptop eller surfplatta, eller om att eleverna har tillgång till skåp för att inte behöva bära så tungt.
Goda synförhållanden är också viktigt för att motverka bland annat trötta ögon och huvudvärk. Enligt World Health Organization, WHO, har förekomsten av närsynthet hos barn globalt ökat alarmerande de senaste decennierna och det finns indikationer på att det ökar också bland barn i Sverige.
Risken att utveckla närsynthet (myopi) påverkas av mängden närarbete, arbete där ögat fokuserar på kort avstånd, som vid läsning och skärmarbete, samt mängden inomhusvistelse. En teori om varför man ser en eventuell ökning av närsynthet bland barn tros vara en ökad mängd närarbete och minskad tid utomhus.
Därför är ergonomi viktigt för skolan
En ökad digitalisering i skolan ökar barnens tid sittande framför en dator eller annan bildskärm. Vid sittande långa stunder åt gången och vid sittande med exempelvis böjd nacke eller rygg ökar risken att drabbas av besvär i bland annat nacke, axlar, rygg och armar. Risken ökar även vid statiskt muskelarbete, det vill säga stillasittande arbete utan paus där blodflödet till musklerna försämras.
Arbete med datorer är synkrävande och kan öka mängden närarbete, detta gäller både i skolan och i hemmet. Närsynthet utvecklas vanligtvis under de första skolåren och fortskrider tills ögat är fullvuxet. Därför är åtgärder för att förhindra eller skjuta upp utvecklingen hos barn viktiga för att minska förekomsten av närsynthet.
Internationella studier visar att elever kan bära en skolväska som väger över 15 procent av deras egen kroppsvikt. Elever på skolor med tillgång till skåp för förvaring av böcker och annat material har visats bära mindre tungt över dagen. En rekommendation är att inte bära mer än tio procent av sin egen kroppsvikt för att minska risken för onödig smärta och trötthet i kroppen.
Lagar och riktlinjer
Skolans arbete styrs främst av skollagen och arbetsmiljölagen. Arbetsmiljölagen gäller både personal och elever på skolan under skolundervisningen från förskoleklass. Elever omfattas av arbetsmiljölagen under skolundervisningen, men inte under fritids. Arbetsmiljöverket följer upp att arbetsmiljölagen följs på landets skolor och andra arbetsplatser.
Arbetsmiljön i skolan (pdf, Arbetsmiljöverket, arbetsmiljoverket.se)