Långvarigt tobaksbruk utgör den enskilt starkaste riskfaktorn för människors ohälsa och är en av de främsta orsakerna till såväl sjukdom som förtidig död. Därför är det otroligt viktigt att arbeta med att förebygga tobaksbruk i tidig ålder i skolan.
Tobaksbruk bland ungdomar
Tobaksdebuten sker vanligtvis under tonåren och den som testar att röka då har högre sannolikhet att bli regelbunden tobaksanvändare jämfört med den som inte testar alls under samma period. Risken är allra störst bland dem som experimenterar med både cigaretter och snus och ökar ytterligare ju oftare man brukar tobak.
Enligt nationella mätningar gjorda av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen (CAN:s nationella skolundersökning 2022), rökte nio procent av eleverna i årskurs 9 dagligen eller tillfälligt. Enligt samma undersökning rökte 20 procent av elever i årskurs två på gymnasiet dagligen eller tillfälligt vilket är en liten ökning jämfört med 2021 års mätning. Dock har andelen elever som röker minskat kraftigt under 2010-talet, både bland elever i åk 9 och år 2 på gymnasiet.
Enligt samma undersökning (CAN 2022), snusade elva procent av eleverna i årskurs 9 och 24 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet dagligen eller tillfälligt.
Andelen elever som snusar i både åk 9 och år 2 på gymnasiet har ökat senaste fem åren, där den största uppgången har skett bland flickor. Bland flickor i årskurs 2 på gymnasiet har andelen som snusar nästan fyrdubblats sedan 2018 och år 2022 svarade 22 procent av flickorna att de snusar dagligen eller tillfälligt (CAN 2022). Detta tros bero på det vita snuset (snus som inte innehåller delar av tobaksplantan) som lanserades brett i Sverige 2018.
Viktigt med tidiga insatser
Det är viktigt att tackla tobaksbruk tidigt eftersom ett beroende kan uppstå långt innan ett dagligt bruk gör det. Det betyder att en ung person som röker så sällan som veckovis redan kan vara beroende av tobak.
Dessutom har tobaksbruk ett samband med en rad andra riskbeteenden, som drogbruk, skolk och sämre skolprestationer.
Här hittar du förslag på två olika evidensbaserade insatser som kan förebygga tobaksbruk på din skola.
I Sverige innebär tobakslagen ett förbud mot att röka på skolgårdar och i lokaler som är till för skolverksamhet. Det kan vara bra att komplettera den med en lokal tobakspolicy och tydliga normer på skolan, som också upprätthålls kontinuerligt.
Framtagandet av tobakspolicyn
Bjud in skolledning, lärare, övrig skolpersonal, elevrepresentanter och föräldrar att vara med i framtagandet av policyn.
Se till att alla vuxna med koppling till skolan är överens om att en negativ inställning till tobaksanvändning är en gemensam norm.
Poängtera vikten för all personal att de visar sitt stöd för tobakspolicyn – oavsett personliga åsikter eller eget tobaksbruk.
Innehållet i tobakspolicyn
Var konkret i policyn och upprepa inte enbart vad lagen föreskriver, såsom förbud att röka på skolgården.
Ta upp frågor som rör den lokala skolverksamheten, som att tobakspolicyn bör gälla alla vuxna och elever som befinner sig i skolan. Forskning visar att skolor med tobaksförbud som inkluderar både vuxna och elever har en lägre andel elever som brukar tobak. Det ger ett starkare budskap och gör det lättare att vara konsekvent om policyn omfattar alla.
Ett tobaksförbud som gäller hela skoltiden gör det lättare att motivera att både rökning och snusning omfattas av policyn. Begreppet skoltid innefattar även aktiviteter utanför skolans område, såsom friluftsdagar, studiebesök och skolresor.
Ett tobaksförbud som bara gäller på skolområdet kan innebära att rökning flyttar ut utanför skolområdet.
Innehållet i tobakspolicyn bör vara kort och koncist men tydligt beskriva de regler som gäller kring tobak på skolan.
Åtgärder för överträdelse
Ange i policyn vilka åtgärder som ska vidtas då någon bryter mot skolans tobakspolicy. Tydliga åtgärder är av stor vikt för både eleven och den anställde.
Ge utbildning och rådgivning till elever som bryter mot tobakspolicyn.
Informera föräldrar om att deras barn använder tobak och erbjud stöd från lärare.
Stöd till elever och personal
Ange i policyn hur skolan kan stödja elever eller personal som röker eller snusar att sluta.
Erbjud rådgivning på plats (kräver att personal på elevhälsan har lämplig utbildning).
Hänvisa till vårdcentralen.
Hänvisa till den nationella telefonlinjen Sluta-Röka-Linjen. (Tel. 020 84 00 00).
Kommunikation och spridning
Platser för att sprida tobakspolicyn:
I olika forum i skolan, exempelvis vid årliga sammanträden med familjer.
På skolans hemsida.
I särskilt informationsmaterial för besökare och personal.
I e-post till familjer varje termin.
På affischer som placeras i varje klassrum, varje lärarrum och i lokaler där besökare kan vistas.
Tillsyn och upprätthållande
Låt policyn vara ett levande dokument som följs upp och ständigt utvecklas.
Upprätthåll tobakspolicyn genom kontinuerlig tillsyn.
Se till att lärare och annan skolpersonal finns närvarande vid raster och luncher.
Informera och påminn elever, föräldrar och ny personal om skolans tobakspolicy.
Stödja skolpersonal om konflikter uppstår.
Diskutera policyn med eleverna i undervisning om tobak.
Tyvärr har denna insats studerats bristfälligt i relation till ungdomars tobaksbruk – både i Sverige och internationellt.
Även om evidensen inte är stark, har studier visat att vissa aspekter av en lokal policy mot tobak på skolnivå kan förhindra rökning åtminstone under skoltiden.
En europeisk studie visar också att en skolpolicy är mer kostnadseffektiv än upplysning och utbildning.
En färsk studie i sex europeiska städer visar att den effektivaste komponenten av en policy är att eleverna känner till att konsekvenser av överträdelse tillämpas.
En kvalitativ studie i Sverige understryker behovet av en samsyn på tobakspolicy bland skolpersonal, som ska få stöd av ledning och närsamhälle i att tillämpa konsekvenser av överträdelse.
En tobaksfri skoltid kan ha en avgörande roll för att skjuta upp tobaksdebuten eller undvika att använda tobak. Till exempel visade en svensk studie att eleverna ansåg att en snusfri skoltid var en förutsättning för att kunna avsluta sitt bruk.
Att erbjuda stöd till rökstopp till elever som röker på skoltid är bättre utifrån följsamhet av policy än att sanktionera beteendet.
Galanti MR, Jonsson E, Bremberg S, Faggiano F. Anti-tobacco policy in schools: upcoming preventive strategy or prevention myth? A review of 31 studies. Tob Control. 2013.
Galanti MR JE. Tobakspolicy i skolan - en litteraturöversikt. Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, 2013.
A. Coppo , M. R. Galanti , L. Giordano , D. Buscemi , S. Bremberg, F. Faggiano. School policies for preventing smoking among young people. Cochrane Review. DOI: 10.1002/14651858.CD009990.pub2.
Statens Folkhälsoinstitut. Barn och unga önskar en rökfri skolgård - kort information till skolan. 2010d.
Edvardsson I TM, Ejlertsson G, Lendahls L. Snus user identity and addiction: a Swedish focus group study on adolescents. BMC Public Health. 2012;12(1):975.
Det finns en relativt stark evidens för att försäljning av tobak i närheten av hem och skola har en inverkan på ungdomars tobaksbruk. Detta har inte bara konstaterats för traditionella produkter (till exempel cigaretter), men också för nya produkter såsom e-cigaretter. Skolan har inget eget mandat i att utöva tillsyn över tobaksförsäljare men kan meddela kommunala inspektörer om de skulle se, eller misstänka, att försäljning av tobak till minderårig sker.
Vad säger forskningen?
Att införa tillsyn på närområdet, såsom kiosker och butiker runt skolan som säljer tobak, har föreslagits i några studier, även om evidens av dess effektivitet är svag.
Skolan har inget mandat i sådan tillsyn, men kan samarbeta med kommunen.
Det finns en ganska stark evidens att försäljning av tobak i närheten av hem och skola har en inverkan på ungdomars tobaksbruk, åtminstone vad gäller att börja experimentera.
Flera studier indikerar att samarbete mellan skolan och kommunen/närsamhället är också en faktor som kan förstärka skolpolicyns effekt.
Gwon, S. H., DeGuzman, P. B., Kulbok, P. A., & Jeong, S. (2017). Density and Proximity of Licensed Tobacco Retailers and Adolescent Smoking: A Narrative Review. The Journal of School Nursing, 33(1), 18-29.
Statens Folkhälsoinstitut, Tobaksfri kommun - en guide för att utveckla det tobaksförebyggande arbetet. 2010a. R 2010:10.
Adams, M. L., et al. (2013). "Exploration of the link between tobacco retailers in school neighborhoods and student smoking." J Sch Health 83(2): 112-118.
Hoffmann L, Mlinaric M, Melard N, Leao T, Grard A, Lindfors P, et al. ' ... the situation in the schools still remains the Achilles heel.' Barriers to the implementation of school tobacco policies-a qualitative study from local stakeholder's perspective in seven European cities. Health Education Research. 2020;35(1):32-43.