Som vid jordnötsallergi kan barn ha både en ”äkta” nötallergi eller en allergi som handlar om en korsreaktion med björkpollen. Vid en äkta nötallergi kan barnen reagera mycket kraftigt på små mängder nötter. Man kan idag ta blodprov som visar om man har en äkta allergi mot nötter eller om det handlar om en korsallergi mot björkpollen. Vid en korsallergi reagerar barnet oftast med lindriga symtom från mun och svalg (se vidare under rubriken korsallergi)
Vad räknas som nötter?
Hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistage, mandel och macadamianöt räknas som nötter. Jordnöt är inte en nöt utan en baljväxt.
En svår allergi mot nötter växer i regel inte bort. Den som en gång utvecklat allergin får oftast behålla den. Lindriga former av nötallergi kan dock växta bort.
Om det finns en allergi mot cashew eller pistage så ska båda nötterna undvikas eftersom dessa två nötterna är nära besläktade med varandra. Det gäller även om barnet har en allergi mot valnöt eller pekannöt, båda nötterna ska undvikas!
Sesamfrö och senapsfrö är de fröer som flest personer är allergiska mot men allergi mot senapsfrö hos barn är ovanligt. Många fröer täckta av skal kallas för nötter, trots att de inte motsvarar det botaniska släktskapet av nöt.
Mandel är ett frö och inte en nöt. Trots att mandel inte är en nöt så räknas mandel som en nöt i EU:s märkningsregler.
Hur vanligt är det med nötter- och fröallergier?
Nötter och fröer är vanliga orsaker till allergier hos både barn och vuxna. Även små barn kan vara allergiska mot nötter. Man räknar med att prevalensen för nötter är ca 1–2 procent för respektive nöt.
Mat för barn med nöt- och fröallergi
Om nötter ingår i ett livsmedel måste det alltid stå i ingrediensförteckningen. Det gäller också för fröer av sesam eller senap. Att undvika nötter och fröer kan vara svårt, eftersom de ibland döljs i maträtter och bakverk där man inte väntar sig att finna dem.
Nötter och fröer är vanliga i frukostflingor (müsli), bröd, kakor, bakverk, choklad, glass, godis och efterrätter. Nötter kan också finnas i vegetariska och orientaliska rätter och i sallader. Snacks av olika slag består ofta av nötter. Nougat, mandelmassa och bakmassa innehåller till största del nötter,
mandel eller aprikoskärnor. Det är viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen.
Om nötter, sesamfrö och senapsfrö finns i livsmedlet måste det anges. Oväntade reaktioner på nötter och fröer har skett när de inte funnits
med i ingrediensförteckningen som till exempel på choklad, bakverk, bröd och glass, men också i pastasås och panering.