Förskolebarn sitter vid bord och äter

Fyraåringars matvanor utmanar hållbarheten – förskolan spelar en nyckelroll

En ny studie från Statens lantbruksuniversitet, SLU, visar att fyraåringars matvanor i Sverige ofta överskrider planetens hållbara gränser, bland annat på grund av hög konsumtion av mejeriprodukter och rött kött.

Studien från SLU visar att många fyraåringars matvanor redan i förskoleåldern har en större påverkan på miljön än vad som är hållbart. Det handlar inte bara om klimatet, utan också om djurvälfärd, vattenanvändning och biologisk mångfald. Forskarna ser att barn ofta äter mycket mejeriprodukter och rött kött – både hemma och i förskolan – vilket bidrar till ett högt miljöavtryck.

Förskolan kan göra skillnad

Men här har förskolan en fantastisk möjlighet att göra skillnad. Genom att erbjuda barnen god, näringsrik och hållbar mat i förskolan – och samtidigt vara goda förebilder – kan barnen få en bra grund för matvanor som både de och planeten mår bra av. Att våga introducera nya smaker, som baljväxter och grönsaker i spännande rätter, kan bli en positiv upplevelse för barnen.

Studien visar också att barn i olika delar av landet äter olika hållbart, och att föräldrars utbildningsnivå spelar roll. Det gör förskolans roll ännu viktigare – i förskolan möts alla barn, och där kan matglädje och hållbara vanor för framtiden skapas.

Läs mer om studien:

Fyraåringarnas matvanor är inte hållbara (forskning.se)

Publicerad 2025-05-19